Wil jij weten hoe circulair jouw organisatie is? Doe nu de gratis volwassenheidsmeting!
Circulair Groningen in magazine VNO Geeft Ruimte.
In het magazine van VNO-NCW MKB Noord, VNO Geeft Ruimte staat een mooi artikel over de oprichting van de Vereniging Circulair Groningen. Bestuurslid John Vernooij en kwartiermaker Bart Volkers vertellen in dit artikel o.a. over de doelstelling en vliegende start van de vereniging.
Het hele artikel is hieronder of via deze link te bekijken.
—-
Meters maken het hergebruik en duurzaam werken, daaraan werkt Vereniging Circulair Groningen (VCG) die op 6 april 2023 werd opgericht. “Er zijn vele circulaire initiatieven in Groningen,” zegt kwartiermaker Bart Volkers. “Maar ze zijn versnipperd. Het is hoog tijd voor een vereniging die initiatieven onder één paraplu verenigt en voor energie en versnelling zorgt.”
John Vernooij, algemeen directeur van Omrin en bestuurder bij VCG, vertelt over het ontstaan: “In 2016 zijn we samen met Rabobank en vijf andere bedrijven de Vereniging Circulair Friesland gestart. Hier hebben we geleerd dat het verenigingsmodel – het gezamenlijk doen en naar een doel toewerken- uitzonderlijk goed werkt. In een vereniging breng je partijen bijeen die elkaar anders niet treffen. Samen is het gemakkelijker om die eerste stap te zetten, kennis
te vermeerderen en funding aan te trekken. Je zit in een omgeving waar actie zit en anderen ook snel gaan. Dat is enorm stimulerend.”
Tussenstap
Bart: “Vorig jaar zijn we gestart met het noordelijke samenwerkingsproject Noord-Nederland Verdient Circulair. Dit is gefinancierd door SNN en Noordelijke Provincies en onder meer Rabobank, VNO-NCW MKB Noord en Circulair Friesland participeerden erin. Dit project heeft de opstart van Circulair Groningen mede mogelijk gemaakt.”
Energie
De kennis en ervaring die John en Bart in Friesland hebben opgedaan, komt nu naar Groningen. John: “De gemeente Groningen is meteen aangehaakt, net als Groningen Seaports en Rabobank. We merkten dat Groningse bedrijven echt op deze vereniging zaten te wachten. Bij de oprichting hadden we al vijftig leden. Ik ben zeer enthousiast over de energie en het perspectief in Groningen.” “We maken een vliegende start,” zegt ook Carlo Ezinga, directeur Coöperatieve Rabobank en bestuurslid VCG. “John is enorm bevlogen en Bart weet
precies hoe het zit. Als Rabobank hebben we ingang bij heel veel Groningse bedrijven. Daarmee gaat het vliegwiel los. Een mooiere basis kun je je als vereniging niet wensen.”
Verbinding leggen
Hoe gaat het verder vanaf die mooie basis? Bart: “In een vereniging doe je het met elkaar. De leden zijn de voetballers die het spel spelen en gaan scoren. Wij verbinden, faciliteren, stimuleren en agenderen. Bijvoorbeeld met CIRCO, een landelijk programma. CIRCO activeert – met steun van de overheid – ondernemers om producten, diensten en businessmodellen te herontwerpen om vervolgens circulair te ondernemen. Vanaf september starten we een CIRCO Hub Groningen en gaan we CIRCO-tracks stimuleren. Bedrijven die in dezelfde keten werken, of anderszins aan elkaar gelieerd zijn, gaan in een track samen een circulair businessmodel definiëren. De tracks zijn een mooie manier om bedrijven te verbinden en te verleiden.”
Kennis delen
Net als in Friesland is het biobased en circulair bouwen kansrijk in Groningen. Bart: “Rabobank pakt deze handschoen op en organiseert kennistafels, van waaruit gezamenlijke projecten zullen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat we de link leggen met het onderwijs. Ons doel is dat de circulaire economie wordt meegenomen in het onderwijsaanbod. Niet zozeer als aparte opleiding, maar geïntegreerd in Bouwkunde, Bedrijfskunde enzovoort. Bedrijven kunnen stageplekken, traineeships en vacatures openstellen, en hun voordeel doen met die kennis. De studenten worden zo de luis in de pels van de circulaire vernieuwing.”
Motivatie
De VCG wil op dus vele manieren energie en versnelling losmaken rond circulariteit. “De noodzaak is groot”, zegt John. “World Overshoot Day was dit jaar al op 12 april. Ik geloof erin dat we een betere wereld kunnen creëren en dat het Noorden daaraan kan bijdragen. Daar haal ikzelf zeker mijn energie en motivatie uit. Daarnaast is er de zakelijke kant. Omrin is in 2012 begonnen met circulair ondernemen en juist daardoor zijn we ongekend gegroeid. Als bedrijf krijg je te maken met schaarste aan grondstoffen waardoor je andere keuzes moet maken. De jongere generatie werknemers wil impact maken en alleen werken bij bedrijven die circulair ondernemen. Ook klanten worden kritischer op circulariteit. Voor ondernemers is het niet de vraag of ze circulair moeten ondernemen, maar hoe en wanneer. Als je dat in gezamenlijkheid kunt doen, is dat winst.”
Noorden
Carlo sluit zich hierbij aan. “Rabobank helpt ondernemers met de uitdagingen en kansen van deze tijd, zoals
circulair ondernemen. Daarom zetten we ons netwerk, onze kennis en middelen hier graag voor in. Als ondernemers goed voorbereid zijn op een duurzame toekomst, verlengen ze hun bestaansrecht en levensduur. Vanuit Groningen hebben we steeds met bewondering naar Circulair Friesland gekeken. Het zou geweldig zijn als we in de toekomst één noordelijke circulaire vereniging kunnen oprichten.”
“We zoeken alleen leden die al bezig zijn met circulariteit, of er serieus mee aan de slag willen,” zegt John. “Partijen die samen willen bouwen. Heb je die intrinsieke motivatie? Meld je dan aan via www.circulair-groningen.nl