Wil jij weten hoe circulair jouw organisatie is? Doe nu de gratis volwassenheidsmeting!

Circulair Groningen Drenthe

Circulair Groningen Drenthe komt voort uit de vraag van Drentse bedrijven om samen met Circulair Groningen één vereniging voor circulaire economie te vormen. Op 30 januari 2025 organiseren we voor nieuwe Drentse leden een startbijeenkomst bij Vepa in Emmen. Tijdens deze bijeenkomst verkennen we samen de thema’s en circulaire vraagstukken die bij onze Drentse leden spelen, zodat we vanaf dat moment samen verder kunnen.

Circulair Groningen Drenthe is een vereniging van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties met allen hetzelfde gemeenschappelijke doel: een 100% circulaire economie in 2050. De kracht van onze vereniging zit in samenwerking. Samen weten we meer, doen we meer en bereiken we meer. Zo versnellen én realiseren we samen een circulaire economie. 

*Circulaire papier verpakkingsmachine van Manter.

*Werkplaats bij Vepa.

We inspireren elkaar, leren van elkaar

Hoe begin je met de circulaire economie binnen jouw bedrijf? Dat doe je niet zomaar: je hebt kennis, hulp en een beetje lef nodig. Precies dat bieden onze leden elkaar binnen de vereniging.

Door kennisdeling en het organiseren van samenwerkingen maken we de stap naar een circulaire economie laagdrempeliger voor bedrijven en ondernemers. In de wirwar van wet- en regelgeving ondersteunen wij waar nodig. Veel bedrijven en ondernemers uit Groningen & Drenthe willen wel, maar weten niet altijd hoe. Door kennis met elkaar te delen, kunnen we ingewikkelde processen versnellen. En door te focussen op de sterke kanten van de Noord-Nederlandse economie veranderen we ook echt. 

In Noord-Nederland hebben we de ruimte, technische en logistieke kennis en de infrastructuur. En dat niet alleen: we hebben de juiste mindset om circulaire en biobased grondstoffen toe te kunnen passen. 

Sluit je aan en kom samen in actie voor een circulaire economie!

Waarom sluit Drenthe aan?

Na de snelle groei van Circulair Groningen kwamen er steeds meer vragen van Drentse bedrijven om ook samen te werken. Geïnspireerd door die behoefte en het enthousiasme hebben de volgende bedrijven het initiatief genomen om ook Drentse bedrijven onderdeel te laten worden van de vereniging:

  • Vepa
    Sinds het ontstaan in 1951 is Vepa uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige en duurzame fabrikanten van meubilair in Nederland.
  • Bork Groep
    Een pionier in de sloop-, recycling- en saneringsindustrie die ernaar streeft deze leiderschapspositie door te geven aan toekomstige generaties.
  • Rabobank
    Een coöperatieve bank met een missie. Samen met stakeholders zetten ze zich in voor een toekomstbestendige samenleving en grote maatschappelijke uitdagingen.
  • Manter
    Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn verkoopargumenten van Manter. Onderdeel daarvan is dat machines éénvoudig te repareren zijn, waar ook ter wereld.
  • Smeets
    Al 35 jaar een toonaangevend adviesbureau op het gebied van projectmanagement, bouwkundig advies, vastgoedbeheer en -management, dat iedere dag werkt aan maatschappelijke en duurzame projecten.

Klik op de logo’s en lees meer over de initiatiefnemers.

Deze Drentse partijen zijn al aangesloten

Jouw organisatie ook in deze rij met enthousiaste partijen die samen de circulaire economie in Groningen en Drenthe versnellen en realiseren?

Meer informatie? Henriëtte Herbschleb vertelt je graag meer 06-51 155 606 | henriette.herbschleb@lwc-associates.com

"Aansluiten bij Circulair Groningen Drenthe betekent dat we samen een verschil kunnen maken. We bouwen samen met andere regionale partners aan een duurzame en toekomstbestendige circulaire economie. Het versnelt daarnaast de innovatie en vergroot de kans dat circulaire initiatieven slagen."

- Vepa

Meer weten over ons?

Laat je gegevens achter en maak vrijblijvend kennis met onze vereniging, onze leden en onze ambitie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Vul hier je naam en e-mailadres in.

Vepa

Sinds het ontstaan van Vepa in 1951 is het bedrijf uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige en duurzame fabrikanten van meubilair in Nederland. Ons doel is helder: we ontwerpen en produceren duurzaam en circulair meubilair dat perfect aansluit bij de eisen van het moderne kantoor. Daarnaast speelt het refurbishen van meubels een grote rol. Bestaand meubilair krijgt hierbij een tweede leven en kan weer jaren mee. Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar werkomgevingen die medewerkers een thuisgevoel geven, met een groeiende focus op duurzaamheid en positieve impact. Vepa combineert dit op de best mogelijke manier.

Wat doet Vepa op het gebied van circulariteit?

  1. Lokaal produceren: Door productie volledig in Nederland te houden, minimaliseren we transportafstanden en de daarmee de CO2-uitstoot.
  2. Circulair ontwerpen: Onze producten zijn modulair en gemakkelijk te demoneren, dat betekent dat onderdelen eenvoudig vervangen zijn.
  3. Gebruik van biologische materialen: We maken meubels van vlas, hennep en biologische hars. De basis hiervan wordt gelegd in ons GreenField. Dé circulaire kennistuin naast onze fabriek in Emmen
  4. Gebruik van gerecyclede materialen: We maken meubels van plasticafval dat we bijvoorbeeld zelf uit de Amsterdamse grachten vissen
  5. Fair Furnished: Ons label dat wij geven aan refurbished kantoormeubilair dat via ons Circulair Centrum een tweede – of derde – leven krijgt. Dat doen we merkonafhankelijk.
  6. Fair voor de mens, maatschappij en aarde: dat is de basis voor een nieuwe toekomstbestendige economie waarin we samen met onze mensen kunnen blijven ondernemen.

Voor het volledige overzicht verwijzen we graag naar ons Social & sustainable development report.

Waarom aansluiten?
Aansluiten bij Circulair Drenthe betekent dat we samen een verschil kunnen maken. We bouwen samen met andere regionale partners aan een duurzame en toekomstbestendige circulaire economie. Het versnelt daarnaast de innovatie en vergroot de kans dat circulaire initiatieven slagen.

Contactpersonen
Erik Luisman

Wil jij samen met ons de circulaire economie in Noord-Nederland versnellen en realiseren?

Bork Groep

Circulair slopen, hergebruik en recyclen voor een circulaire toekomst

Bork Groep is een pionier in de sloop-, recycling- en saneringsindustrie en streeft ernaar deze leiderschapspositie door te geven aan toekomstige generaties. Hun doel is een circulaire economie te bevorderen en ruimte te creëren voor vooruitgang door middel van innovatieve methoden en een duurzame benadering.

Innovatie vormt de kern van de hele organisatie van Bork. Samen met partners binnen en buiten de branche zoeken we voortdurend naar manieren om grondstoffen van hoogwaardige kwaliteit terug te winnen en te hergebruiken. Zo recyclen we bouw- en sloopafval en produceren hoogwaardige bouwstoffen, waardoor nieuwe grondstoffen en energie worden bespaard.

Bork is de drijvende kracht achter Tussenstation, waar (bouw)materialen een tweede leven krijgen. Daarnaast beschikt Bork over een eigen ontwikkeld sorteersysteem waarin binnenkomend bouw- en sloopafval wordt omgezet in zuivere stromen. Deze gerecyclede materialen vinden hun weg naar diverse sectoren, zoals wegenbouw, cementindustrie, kunststof- en spaanplaatproductie. Bovendien biedt Bork kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Als je op zoek bent naar integratie van recycling- en hergebruikinnovaties in je projecten, ben je bij Bork aan het juiste adres. Ook voor ambities op het gebied van circulaire verbouwingen, demontage of sloop van vastgoed en technische installaties kun je bij Bork terecht. Door gebruik te maken van de recyclingfaciliteiten van Bork draag je bij aan een circulaire aanpak en verminder je de milieubelasting.

Meer weten? Kijk dan op www.borkgroep.nl

– “Wij zetten ons in om de wereld om ons heen op een andere manier achter te laten, dan we hem hebben ontvangen.” Dit doet Bork op verschillende manieren, zoals circulair hergebruik van materialen en het bieden van een plek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Je laat zien dat je je niet alleen druk maakt om de euro’s, maar dat we werken met respect voor omgeving, mens en dier.”

Lid sinds 2023

Contactpersonen
Alfred Echten

Koen Rooseboom

Wil jij samen met ons de circulaire economie in Groningen versnellen en realiseren?

Rabobank

Rabobank Groningen-Drenthe heeft zich aangesloten bij de Circulair Groningen-Drenthe om bij te dragen aan de versnelling, versterking en realisatie van een circulaire economie in de regio. Door samen te werken, kennis te delen en elkaar te enthousiasmeren zijn we in de regio instaat om impact te maken. En juist dit past goed bij de coöperatieve Rabobank.

Door deel te nemen aan de vereniging, kan Rabobank haar expertise en netwerk inzetten om bedrijven te ondersteunen bij het implementeren van circulaire bedrijfsmodellen en duurzame innovaties. Dit doen we o.a. door programma’s samen met Circulair Groningen-Drenthe op te zetten, zoals Circulair en Biobased Bouwen kennissessies. En door deel te nemen aan dialoogsessies met o.a. overheden en onderwijsinstellingen vanuit onze rol als financier.

Contactpersonen
Ludo Mennes

Danny Mulder

Wil jij samen met ons de circulaire economie in Noord-Nederland versnellen en realiseren?

Manter International BV

Sinds 1995 is Manter uit Emmen, actief in het ontwikkelen en produceren van weeg- en verpakkingsmachines, met een sterke focus op groente en fruit. Daarnaast biedt het bedrijf oplossingen voor diverse andere producten, zoals bijvoorbeeld vis, noten, houtskool, en meer.

Manter levert inmiddels aan bijna 80 landen wereldwijd en verzorgt daar ook het onderhoud van de machines. Om klanten efficiënter te bedienen en onderhoud sneller uit te voeren, werkt het bedrijf samen met 40 dealers verspreid over verschillende landen. Deze partners ondersteunen Manter met sales, service en onderhoud, waardoor het bedrijf zijn internationale klanten optimaal kan ondersteunen.

Sinds 2024 heeft Manter een nieuw segment toegevoegd aan hun product portofolio, namelijk palletizers. Zo kan het bedrijf oplossingen aanbieden van wegen, tot verpakken, tot aan het palletiseren van de producten op pallets.

Naast maatwerk, lanceert Manter ook jaarlijks nieuwe machines. Zo werden in recent twee nieuwe verpakkingsmachines gelanceerd, die volledig in het teken stonden van circulariteit. Bij beide verpakkingsmachines ligt de focus namelijk op het verpakken van producten in circulaire verpakkingen zoals van papier of een MONO kunststof materiaal. Dit laatste betekent dat de verpakking is gemaakt van slechts één materiaal, die dan ook in één keer gerecycled kan worden.

Wat doet Manier op het gebied van circulariteit?

Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn verkoopargumenten van Manter. Onderdeel daarvan is dat machines éénvoudig te repareren zijn, waar ook ter wereld. In het ontwerp wordt rekening gehouden met componenten die wereldwijd te verkrijgen zijn. Dit garandeert een snelle levering en bespaart vervoer over grote afstand. Door de betrouwbaarheid is er ook een grote markt ontstaan voor gebruikte machines zodat machines decennia meegaan. Vanuit die circulariteit gedachte wil Manter verdere opties onderzoeken, te denken valt dan bijv. aan het lokaal printen van 3D onderdelen op basis van Manter tekeningen.

Contactpersonen
Herman Wehkamp

Wil jij samen met ons de circulaire economie in Noord-Nederland versnellen en realiseren?

Smeets Bouwmanagement en advies

Al 35 jaar zijn wij een toonaangevend adviesbureau op het gebied van projectmanagement, bouwkundig advies, vastgoedbeheer en – management.

Met meer dan vijftig specialisten werken wij elke dag aan maatschappelijke en duurzame projecten.

Lid sinds 2024

Contactpersonen
Erik Posthumus

René Grummel

Wil jij samen met ons de circulaire economie in Groningen en Drenthe versnellen en realiseren?